Újabb maja utalások 2012-re


A Mexikói Nemzeti Antropológiai és Történelmi Intézet kutatói 2012-re történő második maja utalást fedezték fel Mexikó déli részén.Eddig a szakértők csupán egyetlen petroglifáról tettek említést, egy kőtábláról, amelyet Tabasco-államban, a Tortuguero régészeti helyszínen fedeztek fel.

Az INAH most közleményben bejelentette, hogy a közelben, Comalcalco romváros területén szintén felfedezték egy téglára vésett utalást a dátumra.

A Villahermosa városától 60 kilométerre észak-nyugatra lévő Comalcalcóban található a maja kultúra legnyugatibb templomegyüttese. Mészkő hiányában az épületeket téglából emelték, amelyeket osztrigacsiga héjából készült malterral kötöttek össze.

Arturo Mendez, az INAH szóvivője szerint a felirattöredéket évekkel ezelőtt fedezték fel, azóta gondosan tanulmányozták.

"Többen 2012-re való újabb utalásként értelmezik, ám engem nem győzött meg az érvelésük" - válaszolta az AP megkeresésére David Stuart, a Texasi Egyetem kutatója, a maja feliratok szakértője.

David Stuart szerint a téglába vésett dátum a nagy kör, vagy a hosszú számítás része - a napok és az évek kombinációja, amelyek 52 évente ismétlődnek.

A téglán szereplő dátum egybeesik a 13. baktun végével. A baktunok körülbelül 394 éves időszakok, a 13-as szám pedig a maják szent száma volt. A maja hosszú számítás Kr.e 3114-ben kezdődik, a 13. baktun 2012. december 21-én ér véget.

Ám mint David Stuart megjegyezte, a téglán feltüntetett dátum valamilyen múltbéli hasonló dátumokra utalhat.

"Semmi okunk kizárni, hogy ez valamilyen ókori dátum, amely a klasszikus időszak valamilyen fontos történelmi eseményére utal. A harmadik hieroglifa valami olyasmit jelent, hogy valaki érkezik. Nincs utalás a jövő időre, mint a tortuguerói felirat esetében. Ezért ez inkább történelmi feljegyzés, mintsem prófécia" - magyarázta David Stuart.

Mindkét felirat körülbelül 1300 éves, s mindkettő rejtélyes. A tortuguerói felirat valamilyen eseményről szól, amely 2012-ben történik, s kapcsolatban van Bolon Yoktéval, a teremtésért és háborúzásért felelős maja istennel.

A kőlap erodálódása, töredezettsége miatt a felirat vége csaknem olvashatatlan, bár némely szakértő szerint az utolsó hieroglifák arról "tudósítanak", hogy "Ő alászáll az egekből".
Az INAH csütörtöki közleményében ismételten hangsúlyozta, hogy a 2012 decemberében bekövetkező világvégével kapcsolatos elméletek a maja kalendárium nyugati félreértelmezéséből adódnak.

Mint az intézet szakemberei rámutatnak, a maják az időt ismétlődő ciklusoknak látták, amelyek meghatározott rendszerességgel kezdődtek és fejeződtek be bármiféle apokaliptikus események nélkül a periódusok végén.

(Megj: Ez olyan, mint irodalom órán a "Vajon mire gondolt a költő?". Kíváncsi vagyok, belelátnak-e ezek a "szakemberek" a több 100 éve élt maják fejébe? Vagy élt valamelyikük a legutóbbi ciklusváltás idején? :D)

Az interneten terjedő "világvége" elméletekre való tekintettel azonban az INAH speciális kerekasztal-konferenciát szervez a jövő héten 60 elismert majaszakértő részvételével Palenque régészeti helyszínen, hogy "eloszlassanak bizonyos kételyeket", amelyek a maják hosszú számításában egy ciklus lezárásával és egy újabb megkezdésével kapcsolatosak.

paramoral.eu / edwards blog

1 megjegyzés :