Ufó-aktákat hozott nyilvánosságra az angol Honvédelmi Minisztérium

Ufó-aktákat hozott nyilvánosságra az angol Honvédelmi Minisztérium, köztük olyan iratokat is, amiket egykor a miniszterelnöknek, Tony Blairnek címeztek. A dokumentumok szerint Nagy-Britanniában már jóval a Blair-kormány előtt is készültek hivatalos jelentések azonosítatlan repülő objektumokról. Kiderült, hogy a Lordok Házában már 1979-ben vitáztak az ufókról, 1996-ban pedig maga John Major miniszterelnök kérte, hogy hozzanak létre hivatalos bizottságot az észlelések vizsgálatára – írja a BBC.

A nyilvánosságra hozott dokumentumok 1950 és 2009 közötti észlelésekről számolnak be. Az egyik jelentés 1977-ből származik, amikor egy nyugat-walesi árvíz idején egy hoteltulajdonos állítólag két magas, ezüstszínű, „arctalan humanoidot” látott. Lincolnshire-ben egy férfi arról számolt be, hogy három fekete ruhás alak látogatta meg, akik „feltűnően csendben mozogtak”. A Királyi Légierő egyik dandártábornoka pedig egy 40 000 méteren repülő, azonosítatlan tárgyról tett jelentést.
A dokumentumok egy e-mail üzenetet is tartalmaznak, amiben egy tisztviselő arról ír, hogy a Honvédelmi Minisztériumnak nem az a feladata, hogy megerősítse, vagy cáfolja a földönkívüli élet létezését, hanem hogy megvizsgálja, az ismeretlen repülőtárgyak veszélyt jelentenek-e az Egyesült Királyság biztonságára.

A brit Nemzeti Archívum által most publikált, 1995-ben lejegyzett eligazítás során egy hivatalos személy közölte: az ufó-észleléseket „elsődleges fontosságú ügyként kell kezelni”, és hozzátette: az idegenek nem mutatnak „ellenséges szándékot”. „Ha Földön kívüli eszközöket észlelünk, elsődleges fontosságú az idegenek szándékaival tisztában lenni. Eddig nem mutattak nyilvánvaló ellenséges szándékot, tehát a céljuk lehet katonai felderítés, tudományos kutatás, vagy turizmus” – idézte a brit védelmi minisztérium meg nem nevezett munkatársának a véleményét a The Telegraph internetes oldala.

Az eligazítás további részleteiből kiderül, hogy hivatalos vélemények szerint nem bizonyított az ufók létezése – de létezésük esetén – „alkalmazhatók lehetnek” a nagy sebesség elérésére alkalmas, fejlett „lopakodó” technológiák. Ugyanakkor a dokumentum nem zárja ki a tömeges hallucináció, az amerikai légi jármű, a légköri jelenségek és a beugratás lehetőségét sem – teljesen meggyőző magyarázattal azonban nem szolgál. A dokumentum szerint a közölt észlelések csak a „jéghegy csúcsát” jelentik, és sokan azért nem tesznek bejelentést, mert nem akarnak nevetségesek lenni. A dokumentum azonban azt is megjegyzi: a jelentett esetek száma a II. világháború után „drámaian” megnőtt.

Ésszerű magyarázata volt a legtöbb ilyen észlelésnek – nem azonosíthatatlan repülő tárgyakat, hanem „azonosítható” repülőgépeket, lufikat, visszatükröződő fényeket és más égi jelenségeket láthattak azok, akik a rendőrségen bejelentést tettek. Az esetek öt százalékára azonban nem találtak magyarázatot. A The Daily Telegraph című napilap több érdekes incidensről is említést tesz az eltelt hatvan évben készített bizalmas iratok közül. 1958-ban a brit légierő (RAF) repülődandár-parancsnoka tájékoztatta a védelmi hírszerzés munkatársait arról, hogy az Egyesült Államok felett 12 ezer méter magasságban repülve észlelt egy nála jóval nagyobb magasságban lévő, rikítóan fényes tárgyat, amelyet ő maga ugyan különösnek vélt, a légiforgalmi irányító érdeklődését azonban nem keltette fel. 1977-ben több lakossági bejelentés érkezett ufóészlelésekről Wales nyugati részén, s mivel Nicholas Edwards parlamenti képviselőt levelek özönével árasztották el a választópolgárok, a politikus felkérte a védelmi tárcát, hogy azonnal indítson vizsgálatot. Egy helyi szállodatulajdonos azt állította, hogy egy kupola alakú tárgy landolt a hotel mögött, s két magas, ezüstruhás, arctalan, emberszerű lény szállt ki az objektumból. A helyszíni vizsgálatot végző rendőrtiszt azonban kiderítette, hogy az egészet vicces kedvükben lévő férfiak tervelték ki és hajtották végre.

Az 1950–2009-ig összefoglalt ufóészleléseket egy 6700 oldalas dokumentumban adták most ki. Az aktából egyértelműen látszik, hogy a szakértőknek fogalma sincs arról, hogy miért jönnek hozzánk az idegen lények, ha egyáltalán jönnek. Egy 1995-ös jelentésben, mivel a védelmi minisztériumnak valamilyen eredményt fel kellett mutatnia, végre három lehetséges alternatívát vázolt a hivatalnokoknak. A leghihetőbbnek az tűnt számukra, hogy az ufók turistautakra járnak hozzánk.

– A kémkedés, tudományos kutatómunka és a turizmus közül valamiért ez utóbbit látták a legkézenfekvőbbnek – mondta a The Sunnak shefffieldi egyetem ufókutatója, dr. David Clarke.

/Paranormal.hu/

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése