Furcsa gömbök a Tollas Kígyó templomában

Több száz titokzatos gömböt talált egy robot a Tollas Kígyó templomában, ami egy hatemeletes lépcsős piramis alig ötven kilométerre Mexico Citytől. A gömböket egy régészeti ásatás során találták meg, amikor egy kamerával felszerelt robotot küldtek a Teotihuacan városban lévő legfontosabb épület belsejébe.

Innen nézve sárga gömböknek tűnnek, de nem tudjuk, mit jelenthetnek – mondta Jorge Zavala, a mexikói antropológiai múzeum régésze. Teotihuacan romjai a világörökség részét képezik, az ókori világ egyik legnagyobb városának része. A jelenlegi tudásunk szerint időszámításunk előtt százban alapították, aranykorában több mint százezren éltek a városban. Az itt élő kultúra jóval az 1300 körül a területre érkező aztékok megjelenése előtt, még 700 körül rejtélyesen eltűnt.

A mostani ásatás egy száz méter hosszú alagútra koncentrált, amely a romok alatt fut végig. Az alagutat 2003-ban találták meg, amikor egy erős esőzés után egy lyuk keletkezett a piramis lábánál. Hosszas kutatás után végül két hónapja találtak két kamrát 72 és 74 méterre a bejárattól.

A titokzatos gömbök mindkét kamrában megtalálhatóak. Különböző nagyságúak, 4-13 centiméteresek, valószínűleg agyagból készültek és valamilyen sárga anyaggal vannak bevonva. Ez a sárga anyag a pirit oxidálásakor jön létre, eredetileg a gömbök úgy néztek ki, mintha vasból készültek volna. A régészeknek fogalmuk sincs, hogy mit jelenthettek a gömbök. Talán magas rangú vezetők és papok járhattak a kamrákba különböző rítusokat végezve.

A következő lépés az alagút további feltárása, megpróbálnak bejutni abba a három másik kamrába, amit a robot kamerájával fedeztek fel.

/index/

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése