A rejtélyes fodrász

Hogy fodrász volt-e valóban, nem lehet tudni. Tény, hogy ezt a soha fel nem derített, máig ismeretlen személyt kizárólag a frizurák érdekelték. Neki köszönhető a történelem nem is egy rejtélye. Krisztus után 69-ben három hónapig tevékenykedett a görög Milétosz városában.

- levágta a hajukat! Méghozzá úgy, hogy közben soha senki nem látta. Ráadásul az első hét után - ahogy ma mondanánk - már nemcsak a női hajra "bukott", kíméletlenül megnyirbálta a fiúk és a férfiak sörényét is. Akkoriban arrafelé a férfiak is díszes frizurát, többnyire hosszú hajat hordtak. Mígnem találkoztak a titokzatos fodrásszal, akit soha senki sem látott. Rémisztő volt, hogy nemcsak éjszaka, a lakás mélyén vagy a sötét utcán támadt áldozataira, hanem világos nappal, akár a legforgalmasabb helyen is.

Később áttért a szakáll megnyirbálására. Oxidész, a híres filozófus is akkoriban élt a városban, és egyik délben a tanítványaival a helyi Akadémosz-kertben sétálgatva éppen filozófiai kérdésekről beszélgetett, amikor Oxidész a szakállához kapott... Senkit sem láttak mellette - a szakálla felerészt mégis eltűnt! Mintha valamely hozzá nem értő személy rossz ollóval vágta volna le a férfidísz egyik felét... Hasonló eset három hónapon keresztül sorozatban ismétlődött, utána soha többé. Legalábbis ott nem. 

Másutt és más korban ismét felbukkant a Láthatatlan Fodrász. Így 1876-ban a kínai Nankingban. Sorozatban vesztette el jellegzetes copfját a legtöbb császári hivatalnok, kikötői dokkmunkás, kereskedő és koldus. Hetekig éjjel-nappal verték a gongot, hogy elijesszék a "rossz szellemet", a szentélyben illatos fát égettek a papok, és szüntelenül imádkoztak a földöntúli hatalmakhoz. Eközben a Láthatatlan Fodrász tovább garázdálkodott, naponta újabb és újabb esetet jelentettek be. A korabeli sajtó is részletesen beszámolt a titokzatos eseményről. Végül a "fodrászt" elnevezték nankingi démonnak. Aztán ahogy elkezdődött, úgy hirtelen véget is ért az egész lázálomszerű ámokfutás.

A Láthatatlan Fodrász utoljára a huszadik században bukkant fel, ha egyáltalán ugyanarról a személyről vagy erőről van szó. Az Egyesült Államokban 1900 nyarán New Yorkban száznál is több lakos vesztette el a haját éppen olyan rejtélyes módon, mint az előző esetekben. Egyre-másra jelentkeztek nők, ritkábban férfiak, azzal, hogy rejtélyes módon valaki levágta a hajukat. A levágott hajat soha nem találták meg, akkor sem, ha a sajátságos "műtétre" a károsultak lakásában került sor. Minden jel arra mutatott mindhárom korban és helyszínen, hogy az illető nem engedelmeskedik a fizika törvényeinek, láthatatlan vagy talán valamely más tulajdonságú térből (dimenzióból) "nyúl át" ide, és a két világ határán követi el csínytevéseit. 

New Yorkban egyébként több száz rendőrt állítottak rá az ügyre, még az is megtörtént, hogy néhány nagy parókát viselő, nőnek öltözött rendőrt küldtek az utcára, mintegy provokálva a "Fodrászt", de minden kísérlet eredménytelen maradt.
Azóta nem jelentkezett, ám nincs kizárva, hogy valamikor a jövőben ismét előbukkan...

Nemere István

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése